Εκκίνηση Εκπαιδευτικών

Περιεχόμενο για την Εκκίνηση Εκπαιδευτικών

ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 04-06-2015

 

Συνάδελφοι,

Στις 4 Ιουνίου 2015 καλούμαστε όλοι να εκλέξουμε τους αντιπροσώπους μας για την 84η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ. Η «Εκκίνηση» κατέρχεται σ’ αυτές τις εκλογές με έναν κύριο στόχο: Την ανατροπή της πλειοψηφίας της ΔΟΕ με την ανάδειξη νέων δυνάμεων, οι οποίες θα χαράξουν μία νέα πορεία στην Ομοσπονδία μας. Μία πορεία που θα μας αξίζει, που θα ανεβάσει το κύρος μας μέσα στην κοινωνία, που θα βοηθήσει στο χτίσιμο ενός νέου, δημοκρατικού σχολείου. Πριν δύο χρόνια, όταν πρωτοεμφανιστήκαμε και ζητήσαμε την ψήφο σας, σας εξηγούσαμε ότι…

«….Με την κίνηση αυτή θέλουμε να δώσουμε μια νέα προοπτική στον κλάδο μας. Θέλουμε μαζί να ανοίξουμε έναν καινούργιο συνδικαλιστικό δρόμο. Επιδιώκουμε να συναντηθούμε σε θέσεις και αγώνες με εκείνους τους συναδέλφους που έχουν τις ίδιες ανησυχίες και προβληματισμούς με μας. Δηλώνουμε ότι θα σηκώσουμε ψηλά τη σημαία του δικαίου, της ισονομίας και της αξιοπρέπειας του εκπαιδευτικού. Για μας δεν υπάρχουν «ημέτεροι» και «υμέτεροι» συνάδελφοι. Θέλουμε ένα σχολείο με επίκεντρο τον μαθητή, ένα σχολείο ελεύθερο, γιατί ο δάσκαλος δημιουργεί μόνο όταν αισθάνεται ελεύθερος. Ένα σχολείο που καλλιεργεί την κριτική σκέψη και διαπλάθει ελεύθερους και δημιουργικούς ανθρώπους.

Θεωρούμε ότι πρέπει να αγωνιστούμε για να ανασυγκροτήσουμε το συνδικάτο μας και αυτό θα γίνει μόνο με την ενεργότερη συμμετοχή όλων μας σε διαδικασίες ανοιχτές και απροκατάληπτες και με συζήτηση στην ουσία των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε.

Ζητούμε τη συμμετοχή και τη γνώμη των συναδέλφων και όχι μόνο την ψήφο τους.»

Πραγματικά, φάνηκε ότι πολλοί συνάδελφοι ήταν έτοιμοι για μία διαφορετική πορεία και μας έφεραν στη δεύτερη θέση, εκλέγοντας τέσσερις από εμάς. Στην Γ. Σ. της ΔΟΕ το καλοκαίρι του 2013 συναντηθήκαμε και με άλλα ανεξάρτητα σχήματα από όλη την Ελλάδα και δημιουργήσαμε την «Ανεξάρτητη Ενωτική Εκ-κίνηση Εκπαιδευτικών», δημιουργώντας το πρώτο ρήγμα στις δυνάμεις του κομματικού συνδικαλισμού, στις δυνάμεις που μας έφεραν στη σημερινή απαξιωμένη θέση.

Τώρα, περισσότερο έμπειροι και πιο αποφασισμένοι θα επιδιώξουμε τις μέγιστες δυνατές συγκλίσεις με δυνάμεις που έχουν το ίδιο σκεπτικό με εμάς: Να ανατραπεί η πλειοψηφία του καθεστωτικού συνδικαλισμού στο Δ.Σ. της ΔΟΕ. Να αρχίσει μία νέα περίοδος ανασυγκρότησης της Ομοσπονδίας μας, πέρα από εκμαυλιστικές τακτικές, νοοτροπίες και πρακτικές, από τη μια μεριά και μακριά από ιδεολογικές αγκυλώσεις, ιδεοληψίες και μαξιμαλισμούς, από την άλλη. Να αρχίσει μία περίοδος δημιουργικής ανασυγκρότησης. Σ’ αυτή την κατεύθυνση είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε.

Βρισκόμαστε ήδη σε μία νέα πολιτική πραγματικότητα, με πολλές δυσκολίες αλλά και ενδεχόμενες νέες ευκαιρίες. Εμείς ως «Εκκίνηση» θα είμαστε πάντα κριτικά διακείμενοι στις όποιες κυβερνητικές επιλογές, προσπαθώντας να επηρεάσουμε τα εκπαιδευτικά πράγματα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Το αν θα το καταφέρουμε όμως εξαρτάται όχι μόνο από μας, αλλά από όλους μας!

 

 • Ακηδεμόνευτος Συνδικαλισμός

****

 • Συμμετοχή – Συλλογικότητα – Αξιοκρατία

****

 • Ενεργοποίηση των Συλλόγων Διδασκόντων

****

 • Παιδαγωγική Ελευθερία κι όχι τρομοκρατία

****

Οι υποψήφιοι για την 84η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ

 

 1. Βούκατας Βάϊος

 2. Γερόπουλος Πέρι

 3. Γρίβας Χρήστος

 4. Ζάγκας Βασίλειος

 5. Καλέμας Απόστολος

 6. Κατσιγιάννης Κωνσταντίνος

 7. Κοσμάνος Νικόλαος

 8. Κουκουθάκης Σωτήριος

 9. Μπαλής Αστέριος

 10. Μπαμπαλιούτας Δημήτρης

 11. Παπαδημητρίου Φώτιος

 12. Παπαδοπούλου Μόνικα

 13. Παπαναγιώτου Βίκυ

 14. Σιώκας Θεόδωρος

 15. Τζιόλης Δημήτριος

 16. Τσιλιάκος Βασίλης

 17. Φακή Βίκυ

 

************

Επικοινωνήστε μαζί μας στο mail της «Εκκίνησης»: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας:

http://ekkinisilarisas.blogspot.gr/

Βρείτε μας στο facebook: «ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π. Ε. ΛΑΡΙΣΑΣ»

https://www.facebook.com/groups/187698011418020/

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Συλλόγου μας: http://www.konkoumas.gr/

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ 25ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Συνάδελφοι

Τα πέντε χρόνια, που ασκείται η μνημονιακή πολιτική της σκληρής λιτότητας και των περικοπών, η εκπαίδευση έχει δεχθεί καίρια πλήγματα. Οι επιπτώσεις αυτής της βάρβαρης πολιτικής για τη νέα γενιά, αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία, πολλαπλασιάζονται. Οι περικοπές στις δημόσιες δαπάνες για την παιδεία συνεχίζονται και θα οδηγήσουν στο τραγικά χαμηλό ποσοστό του 1,9% επί του ΑΕΠ (όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 5,5%), όπως προβλέπει το νέο Μεσοπρόθεσμο για το 2018. Μια σειρά μέτρων δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τη μάθηση των παιδιών. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων, τη δημιουργία βαρυφορτωμένων τμημάτων με 30 παιδιά στην τάξη, την υποβάθμιση ή κατάργηση βασικών δομών και υπηρεσιών, όπως ενισχυτική διδασκαλία και διδακτική στήριξη, σχολικές βιβλιοθήκες, Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Κέντρα Συμβουλευτικής–Προσανατολισμού και ψυχολογικής στήριξης κ.λπ. Αποκορύφωμα, η κατάργηση 50 ειδικοτήτων της τεχνικής εκπαίδευσης πριν δύο χρόνια. Οι εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών, η δημοκρατία και η συλλογικότητα στο χώρο του σχολείου είναι στο στόχαστρο. Η αύξηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας των εκπαιδευτικών, η οικονομική και εργασιακή εξαθλίωσή τους, η αύξηση των πειθαρχικών διώξεων ακόμα και για συνδικαλιστική δράση, επιδεινώνουν δραματικά το κλίμα στα σχολεία, καθώς είναι κοινή πεποίθηση, αλλά και επιστημονική παραδοχή, πως η επιβάρυνση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών έχει αρνητική επίπτωση στην ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου. Βρισκόμαστε σε μία ιστορικά κρίσιμη καμπή για τη χώρα μας. Η αποδόμηση και διάλυση του κοινωνικού ιστού της χώρας μας, με τα εκατομμύρια των ανέργων, την φτωχοποίηση του μεγαλύτερου μέρους της κοινωνίας μας, τις αυτοκτονίες χιλιάδων ανθρώπων, τη μετανάστευση χιλιάδων νέων μας, τη διάλυση της Παιδείας και της Υγείας αλλά κυρίως την προσπάθεια για την δολοφονία της ελπίδας για κάτι καλύτερο  μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Η οργή ξεχείλισε. Όλοι μας έχουμε πλέον αντιληφθεί ότι η ανατροπή αυτής της πολιτικής είναι προϋπόθεση για την επιβίωση όλων μας. Η χώρα οδεύει προς την κρισιμότερη εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων ετών και οι πολίτες καλούνται να απαντήσουν με την ψήφο τους σε ένα  βασικό ερώτημα.Αν θα συνεχιστεί  η πολιτική της σκληρής λιτότητας και  επομένως, το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ και του κ. Σαμαρά θα εμβαθύνει  και  θα παγιώσει  το μνημονιακό καθεστώς ή αν θα ανατραπεί. Εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχει εναλλακτική λύση. Μέσα στην ελληνική κοινωνία, φοβισμένη και τραυματισμένη τώρα, βρίσκονται θαυμαστές δυνάμεις δημιουργίας, προκοπής, και  ανανέωσης.

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ

Κατεβάστε από εδώ την διακήρυξη.

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ  THΣ   ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΩΝ  ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ

Συνάδελφοι,

Oι εκλογές για την ανάδειξη αιρετών μελών των ΠΥΣΠΕ, ΑΠΥΣΠΕ και  ΚΥΣΠΕ θα διεξαχθούν την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014. Οι εκλογές διεξάγονται σ’ ένα δύσβατο  κοινωνικά και  εκπαιδευτικά τοπίο.Το Μνημονιακό μπλοκ, μετά από τέσσερα χρόνια σκληρών αντιλαϊκών πολιτικών, έχει αφήσει πίσω του συντρίμμια. Στην εκπαίδευση οι ενεργοί εκπαιδευτικοί μειώθηκαν κατά 30%, οι υποστηρικτικές δομές εγκαταλείφθηκαν, σχολεία καταργήθηκαν, συνάδελφοί μας τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, η μισή Τεχνική Εκπαίδευση έκλεισε, οι συνολικές δαπάνες για την εκπαίδευση μειώθηκαν πάνω από 50%. Η εργασιακή πραγματικότητα για τους μάχιμους εκπαιδευτικούς χειροτέρευσε: Aύξηση ωραρίου στη Δ.Ε., περιορισμός μεταθέσεων-αποσπάσεων, αδιαφανείς συνθήκες υπηρεσιακών μεταβολών (μετατάξεις πέρσι), δεκάδες χιλιάδες στην αδιοριστία. Κάτω από την ταμπέλα «Πρώτα ο μαθητής», χιλιάδες παιδιά στοιβάχτηκαν σε συγχωνευμένα σχολεία και συμπτυγμένα τμήματα των 27+, με τους εκπαιδευτικούς πιο κακοπληρωμένους από ποτέ (μείωση 40% στις αποδοχές μας).

 Tι νόημα έχει άραγε η συμμετοχή ενός αιρετού των δυνάμεων που συσπειρώνει η  ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝστα Υπηρεσιακά Συμβούλια που εξορισμού αποτελούνται από διορισμένους της Διοίκησης;Αφού λοιπόν τα περιθώρια παραχωρήσεων από τη Διοίκηση είναι μικρά, τι ρόλο έχει εκεί μέσα ο αιρετός μας;

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΕΚΛΟΓΩΝ 5ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

Συνάδελφοι

Η «Εκκίνηση Εκπαιδευτικών» και οι εκλεγμένοι συνάδελφοι ευχαριστούν όλους τους και τις συναδέλφους για τη στήριξη που έδωσαν  στα ψηφοδέλτιά της στο ΠΥΣΠΕ, στο ΑΠΥΣΠΕ ως «Ενωτική Εκκίνηση Εκπαιδευτικών» και στο ΚΥΣΠΕ ως «Ανεξάρτητη Ενωτική Εκ-κίνηση». Θεωρούμε ότι το πρώτο βήμα έγινε. Το πρώτο ρήγμα στον πελατειακό συνδικαλισμό έγινε. Είναι μόνο η αρχή. Εκλέξατε στο ΠΥΣΠΕ τον συνάδελφο Δημήτρη Τζιόλη και στο ΑΠΥΣΠΕ τον συνάδελφο Απόστολο Καλέμα.  Οι αιρετοί μας στο ΠΥΣΠΕ  και στο ΑΠΥΣΠΕ είναι αυτοί που θα προσπαθήσουν, στα πλαίσια του ρόλου τους στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, να θέσουν τις βάσεις για διαφάνεια, αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη προς όλους τους ή τις συναδέλφους, σύμφωνα με  τις διακηρυγμένες θέσεις  μας  και τη βούλησή μας να αλλάξουμε σχέσεις και νοοτροπίες πολλών ετών. Ο αγώνας άρχισε και θα είναι δύσκολος ανάμεσα στην υποκρισία και στον αμοραλισμό από τη μια μεριά και στον μαξιμαλισμό, την αμετροέπεια και το παράλογο από την άλλη. Η φωνή της λογικής, της συλλογικότητας και της δημοκρατίας δεν μπορεί πλέον να σιωπά! 

 

Ανακοίνωση Εκκίνησης Εκπ/κών ΠΕ Λάρισας για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Συνάδελφοι

Μία νέα σχολική χρονιά άρχισε, μία νέα εποχή για τον Σύλλογό μας ξεκίνησε. Μία εποχή – πιστεύουμε – που θα αναδείξει τη συμμετοχή και τον σοβαρό διάλογο όλων μας ως κυρίαρχη πρακτική. Ξεκίνησε με πολλά προβλήματα και με διλήμματα για όλους μας. Είναι καιρός να πάρουμε σοβαρές αποφάσεις όλοι μαζί!

Το ζήτημα αυτής της «αξιολόγησης» και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε είναι το πρώτο μας μεγάλο στοίχημα. Είναι στοίχημα για όλους μας κι όχι μόνο για τα λεγόμενα «στελέχη». Όσοι από μας είμαστε και νιώθουμε πρώτα απ’  όλα υπεύθυνοι πολίτες και δάσκαλοι και ύστερα ό,τι άλλο, το καταλαβαίνουμε πολύ καλά αυτό.

Όλοι μαζί ενωτικά χωρίς αποκλεισμούς ή αφορισμούς πρέπει να βρούμε τη λύση. Όλοι μαζί πρέπει να σηκώσουμε αυτό το φορτίο.

Η «Εκκίνηση» δηλώνει ότι η λύση είναι αυτή που θα προκρίνουν όλοι οι συνάδελφοι.

Κανένας δεν πρόκειται να μας σώσει, αν δεν το κάνουμε εμείς οι ίδιοι!

Υπ’  αυτή την έννοια κύριο μέλημά μας είναι και θα είναι η επανασυγκρότηση του Συλλόγου μας. Η μαζικοποίησή του και η ενεργή συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων συναδέλφων αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία θα χτιστεί η όποια μελλοντική επιτυχία.

Ας τελειώνουμε με τους «σωτήρες» και τους «αναδόχους», ας μιλήσουμε όλοι ξανά, ας αποφασίσουμε εμείς για εμάς!